TilkiKitap Yayınevi Üye Girişi Sepetim 0

Kitap çıkarmak isteyen yazarlar sosyal medyayı nasıl kullanmalı?

08.05.2023

Kitap çıkarmak isteyen yazarlar sosyal medyayı nasıl kullanmalı?

Kitap çıkarmak isteyenler için sosyal medya kullanımı büyük önem arz ediyor...

Sosyal medya, günümüzün en önemli iletişim aracıdır, desek mübalağa etmiş sayılmayız. Politikacılar, sanatçılar, düşünürler, sporcular, gazeteciler, televizyoncular, şirketler… Sosyal medya, toplumu oluşturan tüm paydaşlarca aktif olarak kullanılmakta ve mesajlar bu kanalla kitlelere aktarılmaktadır.

Kitabını çıkaran bir yazar için de sosyal medya en kullanışlı araçlardan biridir şüphesiz. Geleneksel veya muhafazakâr bir yapının içinde doğmuş, büyümüş olabilirsiniz; sosyal medya araçlarına mesafeli durabilirsiniz. Fakat kitap yazdıysanız ve kitabınızı kitlelere ulaştırma gayeniz var ise sosyal medyada bulunarak şansınızı artırabilirsiniz.

Her sosyal mecranın kendine has bir doğası var. Bu nedenle, her mecrada farklı içeriklerle, farklı tarzlarla var olduğunuzda alacağınız geri dönüşler artacaktır.

Sosyal medya kullanım istatistikleri

TÜİK'in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması'na göre 2022'de bireylerin internet kullanım oranı ise yüzde 82.6'dan yüzde 85'e çıktı. En fazla kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları yüzde 82 ile WhatsApp, yüzde 67.2 ile YouTube ve yüzde 57.6 ile Instagram olarak sıralandı. Twitter kullananların oranı yüzde 20.2, TikTok kullananların oranı ise yüzde 13.3'te kaldı. TikTok kullanım oranı erkeklerde yüzde 16.8, kadınlarda ise yüzde 9.9 oldu. Bireylerin yüzde 50.4'ü son 3 ayda Facebook kullanırken, Facebook kullanım oranı erkeklerde yüzde 61.5, kadınlarda ise yüzde 39.4 oldu.

Yukarıda yer alan TÜİK'in araştırması da sosyal medyayı kullanmanın ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Eli kalem tutan kitle Twitter'da

Twitter, bilhassa kültür ve araştırma kitapları okuyan kitlenin en çok ve en etkili kullandığı mecradır. İyi bir roman yazdıysanız, araştırma kitabı yayımladıysanız hedef kitlenize Twitter'dan ulaşabilirsiniz.

Ancak Twitter'ı diğer mecralardan farklı kılan bazı özelliklere dikkat etmelisiniz. Bu farklardan birincisi atacağınız tweetlerde karakter sınırının olması. Bir tweette, boşluklu olarak 280 karakter sınırınız var ve anlatmak istediklerinizi daha öz bir biçimde aktarmalısınız. Anlatacağınız konu uzunsa, ‘thread', ‘flood', ‘bilgiseli' veya ‘zincir' olarak bilinen, uç uca ekleyerek tweetlerinizi sırayla paylaşabilirsiniz.

Twitter'da mutlaka ilgi alanlarınıza göre kullanıcıları takip etmeli, kitabınızı onlarla paylaşmalısınız. Kitabınızın diğer kullanıcılar tarafından retweet edilmesi, alıntılanması tanıtım bakımından fayda sağlayacaktır. Tweetlerinize mutlaka görsel eklemeli, kitabınızın görünürlüğünü artırmalısınız. Tweetlerinizde satış linklerini de bulundurursanız satışa katkısı olması mümkündür.

Görselliğin öne çıktığı mecra: Instagram

Instagram, Twitter'a göre çok farklı bir mecradır. Twitter metin ağırlıklıyken Instagram tamamen görsel paylaşım üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle kitabınızın tanıtımı için görsel anlamda Instagram daha etkili bir araçtır.

Instagram'da kitabınızın satış linkini profilinizde yer alan ‘web sitesi' kısmına yerleştirebilirsiniz. Böylelikle profilinize giren her kullanıcı ilk olarak kısa biyografiniz ve kitabınızın satış linkiyle karşılaşacaktır. Kitabınızın satış linkine tıklayan kullanıcılar, kitaba dair tüm detayı da görebileceklerdir.

Instagram'da iki tür paylaşım vardır: post ve story (Türkçesi: gönderi ve hikâye). Hikâye paylaşımlarınız 24 saatte kaybolacaktır. Hikâyeler, mobil cihazlarda en çok görüntülenen paylaşımlardır. Bu paylaşımlarınızı dik olarak tasarlamanız, tüm ekranı doldurması nedeniyle çok daha etkili olacaktır. Hikâyelerinize çeşitli GIF'ler (hareketli görüntü) ekleyebilir, ayrıca arka plana seçtiğiniz bir müziği yerleştirebilirsiniz.

Instagram'da kalıcı gönderi paylaşacaksanız kare formatı tercih etmenizde yarar var. Bu görselin altına açıklayıcı metinler yazabilir, kişileri etiketleyebilir, konu etiketlerine yer verebilirsiniz. Gönderi paylaşımları, profilinize giren herkes tarafından görüntülenebilir, beğenilebilir, paylaşılabilir. Bu nedenle kalıcı gönderi paylaşımlarınızı yaparken detayları düşünmeniz yararınıza olacaktır.

Yakın çevrenizden başlayın: Facebook

İlk çıktığı dönemdeki popülaritesini yitiren Facebook, bir dönem gençlerin arasındaki en popüler uygulamayken daha sonra Instagram, SnapChat, Twitter, TikTok gibi uygulamaların yaygınlaşmasıyla yaş ortalaması daha yüksek bir kitleye hitap eder oldu. Genç kullanıcılar, daha sonra ortaya çıkan ve görsel ağırlıklı içerikler üretilen mecralara göç etti.

Facebook; yakın çevrenizle irtibata geçebileceğiniz, daha samimi olduğunuz insanların yer aldığı, uzun yazılar yazılabilen, görselliği yüksek, etkileşimi daha gerçekçi bir mecra olarak ifade edilebilir. Bu nedenle Facebook'u bilhassa yakın çevrenize duyuru yapmak için kullanabilirsiniz. Çünkü henüz ilk kitabınızı çıkardıysanız, tanınmayan bir yazarsanız, sizi tanıyanların kitabınızı alma olasılığının daha yüksek olduğunu bilmelisiniz.

Hede kitle gençler: TikTok

TikTok, daha çok gençlerin ağırlıkta olduğu bir mecra diyebiliriz. Bu mecrada da çok sayıda okurla iletişim, etkileşim kurabilirsiniz. Ancak bu mecranın ortalamasının Twitter'daki gibi okur-yazar mahfillerinden oluşmadığını bilmelisiniz. Bu nedenle, her mecranın ruhuna uygun paylaşımlar düşünmeli, TikTok'u da bu bağlamda farklı değerlendirmelisiniz.

Bir TV kanalından daha etkili: YouTube

Başarılı bir YouTube kanalı, size Türkiye'nin en etkili TV kanallarından daha fazla etkileşim imkânı sunabilir. YouTube'a uygun içerikler hazırlayarak kitabınızın tanıtımını yapabilir, okurlara ulaşabilir ve kitap satışlarınızın artmasına doğrudan katkı sağlayabilirsiniz. Fakat diğer mecralara göre YouTube'da bir kitleye ulaşmak çok daha zahmetlidir ve bir noktada profesyonel bir çaba ister. Şayet YouTube'a uygun, profesyonel içerikler üretme imkânınız yok ise diğer mecralara ağırlık verebilirsiniz.

Unutmayın, her mecrada başarılı, yüksek takipçili olmanız pek mümkün değil. Sosyal medya ağlarında tanıtımınızı yapmaya çalışırken bu gayretlerin sizi yazmaktan alıkoymasına izin veriyorsanız hata yapıyorsunuz demektir. Yazma eylemini hiç bırakmadan, düzenli olarak sosyal mecralarda var olursanız, bu denge sizin için daha faydalı olacaktır.

 

Tüyap İstanbul Kitap Fuarı 2024

23.09.2024
Tamamını Oku
Tüyap İstanbul Kitap Fuarı 2024

Bilgilendirme - 19. Ankara Kitap Fuarı

08.05.2023
Tamamını Oku
Bilgilendirme - 19. Ankara Kitap Fuarı

İmza gününe katılacak yazarlarımız için önemli bilgiler

08.05.2023
Tamamını Oku
İmza gününe katılacak yazarlarımız için önemli bilgiler

Çocuk kitabı bastırmak isteyenler için tavsiyeler

08.05.2023
Tamamını Oku
Çocuk kitabı bastırmak isteyenler için tavsiyeler
0%