Türkiye'de her gün yüzlerce yazar, kitap çıkarmak için araştırma yapıyor. Bu araştırma sürecinde, acı reçete paylaşan pek kimselere rastlanamıyor. Her yazar, her yayıncı muhatabına gül bahçesi vadediyor ancak gülün dikenlerini herkes unutuyor. Bu makalede, kitap çıkarmak isteyenler için yolun dikenlerini anlatacağız.
Öncelikle yayıncılık piyasasında üç tür tavırla karşılaşacaksınız. Birincisi alabildiğine kapitalist, ikincisi alabildiğine romantik, üçüncüsü alabildiğine amatör.
Kapitalist bir yayınevi ile karşılaştıysanız, ilk olarak şu sorular yöneltilecektir: Kaç milyon takipçiniz var? Televizyon programlarına çıkıyor musunuz? Daha önce kaç kitap yazdınız? Kitaplarınız kaç sattı? Mesleğiniz nedir? Kitabınızı mesleğiniz üzerinden kitlesel olarak satabilir misiniz?
Bu soruların birçoğuna tatmin edici cevaplar veremediğinizde, muhtemelen konuşma sonlanacak ve kapılar kapanacaktır. Bu tür yayınevleri, yazarlarını kitabın satış başarıları üzerinden değerlendirir. İlk ve en önemli kıstas budur.
Alabildiğine romantik yayınevleri ise beğendikleri herhangi bir kitabı kabul edebilirler. Fakat ne kadar heyecanla hazırlarsanız hazırlayın, bazı kitaplar satmayacaktır. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Piyasadaki tüm değişkenleri kontrol edemezsiniz. Gerçeklerden uzak bir şekilde, âdeta oyun oynar gibi yayıncılık yapanlar ise bir süre yazarını mutlu ve memnun edebilir, fakat çok uzun sürmeden duvara toslar. İflas ettikten sonra yazarın kitapları satıştan kaldırılır, ulaşılamaz olur ve depolarda çürümeye terk edilir. En başta kulağa hoş gelse de bu tür yayınevleriyle çalışmak göz korkutucudur.
Yayıncılık profesyonel bir iştir. ‘Profesyonel' sözcüğü çok kolay kullanılıyor, çok çabuk eskitiliyor, herkes kendisini işin profesyoneli olarak addedebiliyor. Fakat profesyonelleşmek bir günde, bir yılda mümkün olmuyor. ‘Ücretsiz kitap basımı' vaadiyle yüzlerce yazarı hayal kırıklığına uğratan yayınevleri, kitap basım süreçlerinden en kritik adımı -editoryal çalışmayı- atlıyor ve yazar övünç duyacağı kitabından hicap hissedebiliyor. Kitabınız bir haftada basılıyorsa, burada bir yanlış vardır. Domatesi ektikten sonra 60 ila 80 gün beklemezseniz, domatesi yediğinizde lezzetsiz bir tat alırsınız. Kitabınız üzerinde gerekli çalışma yapılmadıysa, okurun alacağı tat da buna benzer olacaktır. Kısacası, yayınevinizin tecrübesi, bir ekibe sahip olup olmadığı sorgulanmalıdır. Yayıncılık, çocuk oyuncağı değildir…
Kitaptan para kazanmak, ‘kitap yazdım' diyen birçok yazarın hayali. Fakat gerçekler böyle mi? Belki yüzde bir, belki binde bir, belki de on binde bir. Kitaptan geçiminizi sağlayacak nitelikte, düzenli ve sürdürülebilir para kazanma ihtimali ise çok daha düşüktür.
Kitap yazarak para kazanılır mı? Bu sorunun cevabı asla şu değildir: Kitabınızı yayımlatmak için 40 bin TL ödeniniz, 250 kitap satışından 2500 TL kazandınız… Bu para kazanmak değildir. Kitabınızı yayımlatırken elbette ödemeniz gereken belli bir tutar vardır ancak bu tutar, 100 sayfalık bir kitap için 30 bin, 40 bin, 50 bin TL değildir.
Kitaptan para kazanma hayaliniz nasıl gerçek olur? Çok okur, çok yazar, çok başarılı olur, büyük kitlelere erişirseniz kitap yazarak geçiminizi sağlayabilirsiniz elbette. Ancak bu sürecin ne denli zor olduğunu asla ama asla unutmamalısınız.
Kitaptan para kazanmaya odaklandığınızda, kitabın size kazandırdığı ancak farkına varamadığınız birçok güzelliği atlamış olacaksınız. Kitap, en iyi kartvizittir. Yazdığınız kitabı yeni tanıştığınız insanlara armağan ettiğinizde muhtemelen şaşıracaklardır. Hediyeyi alan kişi kitabınızı okuduğunda, beğendiğinde, size dair olumlu izlenime sahip olacaktır. Hangi mesleği yaparsanız yapın, başarılı bir kitap yazdığınızda her zaman ayrışacak ve kendinizi farklı bir konumda hissedeceksiniz.
Kitabınızı yazarken sabrettiniz, aylarınızı verdiniz ve ortaya bir eser çıkardınız. Fakat kitabınız çıktıktan sonra hemen on binlerce satış olmasını, okurlarınızın telefonlarınızı kilitlemesini istiyorsunuz. Bu durum, istisnalar dışında pek mümkün değil. Kitabınızın bir okur kitlesine ulaşmasının zaman ve emek istediğini bilmelisiniz. Bu süreçte elinizdeki tüm imkânları kullanmalı ve sabırlı olmalısınız.
0% |