Kitap bastımak için gereken en önemli şey nedir? İyi bir yayınevi mi? İyi bir editör mü
Kitap yazmak, ciddi bir emek gerektirir. Yazma eylemine başlamadan önce çok kitap okumuş olursanız, okuduklarınız size rehber olacaktır. ‘Kitap yazmak için ne yapmalıyım?' sorusunu yönelten herkes için ilk cevap tektik: Okumak!
Kitap okuduğunuzda bir duygunun, bir durumun, bir düşüncenin nasıl kelimelere döküldüğünü göreceksiniz. Anlatımın inceliklerini, Türkçenin kıvraklığını, anlam katmanı yaratılan metinlerin önemini okudukça idrak edeceksiniz. Ne kadar okursanız, o denli noksan olduğunuzun farkına varacaksınız.
Korku, gerilim, bilim kurgu, aşk, gençlik, akademik… Arı gibi tüm çiçeklere uğramalı, yapacağınız baka lezzet katmalısınız. Stephen King'in bir sözüne kulak verin: ‘Okumak için zamanınız yoksa yazmak için de zamanınız yoktur.' Okumak, yazmayı besleyen en büyük damardır. Okumadan yazarsanız sınırlı bir hayal dünyasında tıkılıp kalırsınız. Şayet çok ciddi sayıda kitap okuduysanız, binlerce satırın altını çizdiyseniz okura çok farklı dünyalar sunabilirsiniz. Game of Thones'un yazarı George R. R. Martin de benzer görüştedir. ‘Bir okuyucu, ölmeden önce binlerce hayat yaşar; okumayan insan ise sadece bir kez…' der ve her kitabı yeni bir hayata benzetir.
Bir kitap yazmaya başlamadan önce küçük yazılar yazın. Hacimli yazılarla baş etmek zordur. Yarım sayfalık, bir sayfalık yazılar ile başladığınızda bu notlarınızı birleştirerek büyük bir yapının tuğlaları gibi kullanabilirsiniz. Yıllarca yazıp biriktirdiğiniz her not, büyük bir yapının içinde anlam ifade edecek şekilde kullanılabilir. Örneğin fantastik bir dünya düşünüyorsanız, fantastik karakterler ve mekânlar için küçük notlar alabilirsiniz.
Yazma eylemi ne kadar karışık görünse de aslında bu işi basitleştirebilenler başarılı olur. Basitleştirmenin yolu yine çok okumaktan geçer. Çok okuyorsanız, dikkatli bir okursanız yazılarınız da bu anlamda derinlikli olacaktır.
“İyi bir yazar sadece kendi ruhunu değil, arkadaşlarının ruhlarını da ele geçirir.” - Friedrich Nietzsche
“Konuştuğumdan farklı yazıyor, düşündüğümden farklı konuşuyor, düşünmem gerektiğinden farklı düşünüyorum. Ve bunlar böylece derin bir karanlığa doğru devam ediyor.” - Franz Kafka
“Yazar olmak istiyorsanız, yazın.” - Horatius
“Başarılı bir kitap, içinde olan şeyden oluşmaz, dışında bıraktığı şeyden oluşur.” - Mark Twain
“Yazmakta bir şey yok. Tek yapacağınız, daktilonun başına oturup, kanamak.” - Ernest Hemingway
“Yazar olmak istiyorsanız, tüm diğer şeylerin üstünde iki şey yapmalısınız: Çok okuyun ve çok yazın.” - Stephen King
“İnsan her şeyden önce kendisi için yazmalıdır. İyi yazmanın biricik yolu budur.” - Gustave Flaubert
“İlk kitabımı yazmak 40 yılımı aldı.” - Paulo Coelho
0% |