
GÜVEN BİRKAN
Güven Birkan’ın çocukluğu ve gençliği İzmit’te geçti. Akçakoca İlkokulu ve İzmit Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde şehir planlama eğitimi gördü.
Kamu kuruluşlarında plancı olarak, inşaat şirketlerinde teknik yönetici olarak görev yaptı. İskoçya’nın başkenti Edinburg’da ve Cezayir’de mimarlık/planlama bürolarında çalıştı. Daha sonra kendi bürosunu kurdu; Rusya’da, Libya’da gerçekleşecek projeler yaptı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası’nda ve teknik eleman sendikalarında yönetim görevlerinde bulundu.
Mimarlık ve şehir planlama bölümlerinde yarı zamanlı öğretim görevliliği yaptı.
Amatör fotoğrafçı olarak sergilere, yarışmalara katıldı.
Mesleki yayınlarda yönetici ve editör olarak görev aldı. Meslek dergilerinde yazıları yayınlandı.
Yazarlık iddiası olmamakla birlikte anılarını aktarmayı bir görev bildi. Annesinin İzmit köylerinde geçen meslek yaşamını anlatan “Havva Öğretmen”, eşinin ve kendinin meslek yaşamlarını anlatan “Mimarlar Odasından Portreler, Çelen - Güven Birkan” ve İzmit’te geçen çocukluğunu anlattığı “Çocukluğumdan Tren Geçti” adlı üç kitabı yayımlandı.
