TilkiKitap Yayınevi Üye Girişi Sepetim 0

Kitabınız yayımlandıktan sonra tanıtımı için neler yapabilirsiniz?

Kitap yazdınız ve binbir zorluğa kitabınızı bir yayınevinde bastırdınız... Fakat satış rakamları beklentilerinizin altında ve ‘yayınevi kitabımı yeterince tanıtmıyor` diye düşünüyorsunuz… Hatta bu konuda hayal kırıklığı yaşıyor ve yayınevine kızıyorsunuz.

Bu makalede kitabın tanıtımı için yazarların da sürece müdahil olmasının ne denli önemli olduğunu aktaracağız. Bu makale, kitabı çıkmış yazarları daha çok ilgilendiriyor olsa da kitap çıkarma hazırlığında olan yazarların da faydasına olacaktır.

Öncelikle henüz ilk kitabınızı yazdıysanız ve kitap vesilesiyle para kazanmak gibi bir amacınız var ise beklentilerinizi tekrar gözden geçirmenizi öneririz. İlk kitabıyla meşhur olan, ulusal ve uluslararası çapta üne kavuşan yazar sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir. Yazarlık, meşakkatli bir yoldur ve bu yolculuğa çıkmak isteyen kişilerin sabırlı olmaları sürecin sağlıklı yürümesi için elzemdir.

Kitap yazarak para kazanmak mümkündür ancak bu ancak ve ancak büyük kitlelere ulaşmakla olur. Büyük kitlelere ulaşmak için de tanınırlık şarttır. Aşağıda basit bir matematik hesabıyla detayları aktaralım.

Kitabınızın etiket fiyatı 100 TL olsun. Dağıtımcılar, yayınevlerinden yüzde 50 ila yüzde 70 arasında değişen oranlarla iskontolu kitap alırlar. 100 TL etiket fiyatı olan bir kitap dağıtımcı tarafından 30 TL ila 50 TL arasında bir fiyata alınacaktır. Biz yüzde 50 oranını temel alarak hesabımıza devam edelim. Dağıtımcılar, 6 ila 9 aylık vadelerle yayıncılara ödeme yapmaktadır. Enflasyonist ortamda bu denli uzun vadelerin ne kadar korkutucu olduğunu takdir edersiniz… Küçük bir not olarak bunu ifade etmek isteriz.

Yayıncı, sattığı kitap için 6 ya da 9 ay sonra 50 TL ödeme alacaktır.

Etiket fiyatı üzerinden ödenecek minimum telif oranı yüzde 8`dir. Minimum telif oranından hesapladığımızda yazara ödenecek telif 8 TL`dir.

Yayıncı, söz konusu kitap için minimum 16 TL baskı ve kâğıt maliyetini yüklenir. Böylece telif ve baskı maliyetini hesapladığımızda dağıtımcıdan alınan 50 TL`lik ödemeden yalnızca geriye 26 TL kalmıştır.

Kitaplar bazen toplu şekilde, bazen tekil olarak dağıtımcılara kargolanmaktadır. En ucuz kargo ücreti, en yakın mesafe için 2023 itibariyle 29.90 TL`dir. Yayınevinden çıkan her bir kitap için –toplu gönderimlerde– minimum 6 ila 8 TL arasında kargo maliyeti oluşmaktadır.

En iyi hâliyle yayıncı, kitaptan 20 TL gelir elde edebilir.

Fakat burada düşünülmesi gereken şey şudur: Yayıncı, sattığı kitabı tekrar basmak ve satışını devam ettirdiği sürece talebe karşılık vermek zorundadır. 100 TL etiket fiyatı olan bir kitabı, en iyimser tahminle aynı maliyetlere (16 TL) bastıran bir yayınevi, sattığı bir kitaptan ancak 4 TL kazanabilecektir.

Yukarıda izah edilen süreç çerçevesinde, kitap yayımlayarak para kazanmanın tek formülü olağanüstü satış rakamlarına ulaşmaktır. Kitabınız 100 bin adet sattığı takdirde kazanacağınız meblağ 800 bin TL`dir. Ancak bu satış rakamları, yayıncılık sektörü için olağanüstü rakamlardır. Bunun göz önünde bulundurulmasını tavsiye ederiz.

‘Bazı yazarlar hayatlarını sadece kitaplarından gelen gelirle geçindiriyor` diyorsanız istisnalardan söz ettiğinizi bilmelisiniz. Birçok yazarın ikinci bir mesleği vardır ve ana geçim kaynakları birincil işleridir. Elbette 10 kitaba ulaşmış, 50 yaş üzerine çıkmış ve belirli bir kitleye ulaşmış yazarlar, kitaplarından düzenli bir gelir elde edebilirler. Ama bu gelir yine de astronomik bir rakam olmaktan ziyade ek bir gelir gibi düşünülmelidir.

‘Kitap yazdım para kazanır mıyım?` sorusuna doğru yanıtları verdiğimizi umuyoruz. Kitaptan para kazanmak mümkün, ancak bu yolun ne kadar zahmetli olduğu asla unutulmamalı.

Peki, ‘Ben para kazanmak amacıyla bu işe girmedim, ama yazdıklarım okunsun ve bir kitlem olsun istiyorum` diyorsanız, neler yapabilirsiniz?

Öncelikle yazdıklarınız nitelikli ise zaten zaman içerisinde bir kitleniz yavaş yavaş oluşacaktır. Kitap fuarlarında önünde insanların imza için kuyruğa girdiği günlere ulaşmanın çok ciddi emek gerektirdiğini bilmelisiniz.

Tanınırlığınızı artırmak, bilinen ve kitlesi olan bir yazar olmak için yapılması gerekenler neler? Biraz da bunlardan bahsedelim.

Öncelikle kitabınızın çıktığını ve yazar kimliğinizi her uygun ortamda dile getirin. Ancak bunu, insanları rahatsız edecek kadar abartmadan yapmanızda fayda var. Yeri geldiğinde yazar kimliğinizi vurgulamaktan çekinmeyin.

Kitabınız için bir sosyal medya sayfası açın. Bugün dünya üzerinde binden fazla sosyal medya mecrası bulunmaktadır. Hepsinde bulunmak dikkatinizi dağıtacak, çalışmalarınızdaki verimi düşürecektir. Bu nedenle ülkemizde milyonların kullandığı popüler sosyal medya uygulamalarına odaklanabilirsiniz. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, SnapChat gibi mecraları kitap tanıtımı için kullanabilirsiniz. Sosyal mecralarda takipçi sayısını artırmak zordur. Bu problemi aşmak için -en azından başlangıç aşamasında- sponsorlu içerikler planlayabilir ve reklamınızı yapabilirsiniz. Bahsettiğimiz yöntem yapacağınız filtrelemeye göre yüksek maliyetler doğurabilir. Bütçenizi kontrol etmeniz yararınıza olacaktır.

Kitabınızı kitap okuma kulüplerine gönderin. Kültür sanat ortamlarında aktif olun. Kitap paylaşımı yapılan sosyal ağlarda network oluşturun.

Fuarları ihmal etmeyin. Yayınevimizin her yıl düzenli olarak katıldığı fuarlar için gelecek düzenli SMS ve mail bildirimlerini kaçırmayın ve fuarlara katılım için talebe karşılık verin.

Kitaplarınızı sosyal bağlantıları kuvvetli kişilerle paylaşın. Kitabınız yayımlandıktan sonra sizi geniş sosyal çevrelere duyurabilecek olan bağlantılarınız ile irtibat kurun ve kitabınızı imzalayarak hediye edin. Kitabınızın tanıtımı için sosyal bağlantıların gücünü kullanın.

---

 

0%