"Bir toplumda birilerinin menfaatine ters düşen durumlar varsa ne olursa olsun o durumlara bir kılıf uydurulurdu. İnsanlar, çıkarları doğrultusunda hareket ettiği sürece de bu döngü hep devam edecekti."
Münir Ağa, herkesin dilediği şekilde, dilediği inançta ve özgürlükte yaşamasını savunan bir köy ağasıydı. Tıpkı Yamaç köyünün sakinleri gibi... Ancak dünyada insanların özgürlüğünden, iyiliğinden ve şefkatinden daha önemli şeyler vardı; çıkar, iftira, yalan ve hırs... Münir Ağa, ailesi hatta Yamaç köy de bu daha önemli olan olguların önünde duruyordu...
Huzurevinde kalan Sevcan Teyze, küçük Zeynep'e anlattığı hikâyelerle geçmişe gidiyor ve anlatılan hikâyelerin gerçekliğine, Sevcan Teyze'nin neden bu halde olduğununa tanık oluyoruz. Şeyma Çetrez İnsan ve Hüsran'da çıkarlar uğruna yitip giden hayatları, menfaat uğruna yok olan bir köyü etkileyici bir dille okura aktarıyor.

Şeyma ÇETREZ
Doğum Tarihi: 12 Kasım 1997 | Doğum Yeri: Ağrı
Şeyma Çetrez, ilköğretim ve ortaöğretim eğitimini Ağrı’da tamamladı. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde tamamladı. Eğitime olan ilgisi doğrultusunda Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde Tarih bölümünü de başarıyla bitirdi.
Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde Sosyal Hizmet ve Çocuk Gelişimi lisans programlarını tamamladı.
Üniversite yıllarında, Engelsiz Hayat Topluluğu başkanlığını üstlenerek engelli bireyler, yaşlılar ve çocuklar için birçok etkinlik ve sosyal sorumluluk projesinde aktif rol aldı.
Akademik kariyerine Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Tarih Anabilim Dalı, Yeniçağ alanında yüksek lisans yaparak devam etti.
Şeyma Çetrez, eğitim ve sosyal sorumluluk alanlarındaki deneyimlerini, öğretmenlik görevini sürdürerek öğrencileriyle paylaşmaya devam etmektedir.