'Hadi biraz serüven yaşayalım' dedik, çıktık Kanadalara geldik.
İnsan haklarına saygılı, tam demokratik, çağdaş ve zengin bir ülkenin hakkını arayabilen eşit bir vatandaşı olarak yaşamanın keyfini çıkarmaya başladık. Seçilmişi, atanmışı, vatandaşı hiç kimse bize yukarılardan bakmadı, ayar vermedi, racon kesmedi. Hizmet etti ya da öyle gözüktü.
Sokakta karşıdan gelen yabancı gülümseyerek iyi günler diledi. Üzerinize yürüyen, süren, sağda solda gözünüzün içine dik dik bakanlar, sıranızı kapmaya çalışanlar yoktu. İstediğimiz gibi giyinip, istediğimiz gibi yaşamanın ne güzel olduğunu gördük. İnsanların birbirlerine yol vermelerine, sizin için kapıyı tutmalarına alıştık. Teşekkür etmeyi unutmaktan korktuk ama devletten korkmadık.
Dünyada sevilen saygın bir ülkenin vatandaşı olarak kafamızın estiği yerlere vizesiz seyahat edebilmenin keyfini çıkardık.
Gürültü, görüntü, çevre ve ahlâk kirliliğinin olmadığı bir dünyanın yaratılabileceğini tanık olduk; gece yarılarında yangından mal kaçırırcasına torba yasaların geçirildiğine bir kez bile tanık olmadık.
Güvenli, mutlu ve huzurlu yaşamaya başladık...
...
Ama şöyle de denilebilir:
'Şeytan dürttü, kalktık Kanadalara göçtük. Oysa Türkiye'de hayat, dostlar, yaşam gırla gidiyordu. Herkesi, her şeyi geride bırakarak hayatı sıfırladık, kalktık ellerin diyarında yaşamaya başladık. Bırakın deniz kokusunu, vapurda martılara simit atmayı, uğruna ölünesi dostlarımıza ve ana babamıza bile hasret kaldık. Cenazelerine yetişemedik.
Hangi pasaport ile yerine koyacağız şimdi bunları?
Bu kitap, yazarın kendi göçmenlik serüveni üzerinden Kanada'ya göç etmeyi aklından geçirenlere ve Kanada'daki yaşamı merak edenlere ışık tutuyor, fikir veriyor.
1960 yılında doğdu. 1981 yılında Deniz Harp Okulu Uluslararası İlişkiler ana bilim dalından mezun olarak Deniz Kuvvetleri`nde gemi komutanlığı da dahil olmak üzere çeşitli gemi ve karargahlarda görev yaptı.
1999 yılında Deniz Kuvvetlerinden ayrılarak Kanada`ya yerleşti. Kanada`da etkili bir Türk diasporası oluşturmak amacıyla sivil toplum örgütleri yönetim kurullarında dernek başkanlığı da dahil çalışmalar yaptı.
2006-2010 tarihleri arasında T.C. tarafından Kanada Türklerinin resmi temsilcisi olarak görevlendirildi.
2006 yılından bu yana Montreal`de yayınlanan Bizim Anadolu gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.
2017 yılında ailevi nedenlerle geçici olarak Türkiye`ye dönerek Karaburun`da Küçükbahçe köyüne taşındı. 2018-2021 yılları arasında Karaburun Batı Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Karaburun İmece Park inisiyatifinin kurulmasına önayak oldu. 2021 yılına kadar kooperatif başkanlığı görevini üstlendi.
Halen Kanada ile Türkiye arasında mekik dokuyan Yalçın Diker`in asıl uzmanlık alanı Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, göçmenlik ve diasporadır. İstanbul Üniversitesi`nde Uluslararası ilişkiler, Deniz Harp Akademisi ve Carleton Üniversitesi`nde Avrupa Birliği konularında üç ayrı yüksek lisans diploması ile İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Doktora diploması bulunmaktadır.
Yalçın Diker evli iki çocuk babası olup İngilizce bilmektedir.